Bådtyper

Bådtyper

Inriggeren:

Inriggeren er den første bådtype, som du møder i IR. Det er en bred og meget sikker bådtype, den klarer sig godt, selv i hårdt vejr. Inriggeren er ofte klinkbygget , d.v.s. at den består af et let træskelet , der er beklædt med bord ( gammelt ord for bræt), som lapper over hinanden. Bordene kan ikke tåle at man træder direkte på dem. Båden er derfor forsynet med bundbrædder som man kan træde på, der må også trædes på midterlangremmen. Inriggeren findes også som formstøbt glasfiber. Åregangen, som kaldes svirvelen, sidder på rælingen i en inrigger.

Outriggeren:

Outriggeren er en lang og smal bådtype. Åregangen er placeret på et stativ ( riggen ). Bådens beklædning er altid glat og af tyndt træ eller glasfiber- det hedder cravelbygget. Outriggeren er en teknisk svær båd at ro. Den er samtidig mere sart og kan derfor kun anvendes på roligt vand. Outriggeren findes med 1 eller 2 årer pr. roer, med eller uden styrmand. En outrigger med 2 årer kaldes en sculler. Den mindste sculler kaldes en single sculler, hvor der plads til en roer. Den største outrigger er otteren der også er den hurtigste af alle robådstyper. Outriggeren anvendes til kaproninger, såsom OL,VM, EM og DM.

Giggen:

Giggen er blanding af en inrigger og en outrigger. Det betyder, at den er lettere at ro og hurtigere end en inrigger. Den er mere stabil og ikke så teknisk svær at ro som outriggeren. Blandingen findes i næsten enhver tænkelig variant.

Coastel:

Bådene er velegnede til roning i farvande, hvor det kan være problematisk at benytte traditionelt outrigget materiel. Coastal både er en bådtype beregnet og bygget til brug på ”de store vande”. Bådtypen har været benyttet af roere gennem flere år i områder som Middelhavet, Atlanterhavet, Den engelske kanal osv.

 

Bådtypen er i design og form meget sødygtig og sikker. Bådene har en meget stor opdrift og flydeevne. Bådens bygning er meget stærk, enkel og ikke mindst funktionel. Bådene er monteret med rustfri materialer og aluminium. Fodspark er lavet i det stærke og lette materiale bakelit.

Årerne:

Til de 3 bådtyper benyttes samme slags åre, dog er scullerårer mindre end almindelige årer. Årerne er bygget af træ eller glasfiber( kompositmaterialer) og er hule indeni. Årens blad findes i 2 varianter: Macon-bladet, som er det mest almindelige og bigblade, som primært bruges til kaproning. Årebladet er det mest sarte på åren, og det skal der passes særligt på. Derfor skal årer bæres med årebladet fremad, buen nedad og altid en ad gangen, scullerårer kan bæres 2 ad gangen.

Romaskiner:

Romaskinen eller roergometer har vi 10 af. Disse er gode til at lære den elementære bevægelse i rotaget. Vi anvender dem også i forbindelse med motion, Rospinning  og vintertræning.